Το Μοναστηράκι




Το πανέμορφο χωριό Μοναστηράκι βρίσκεται βορειοδυτικά του νομού Αιτωλ/νίας και απέχει 15 χιλιόμετρα από τον Αμβρακικό κόλπο και την Βόνιτσα. Είναι χτισμένο στα Ακαρνανικά όρη, σε υψόμετρο 340 μέτρα και έχει 1.700 κατοίκους.

Το Μοναστηράκι έχει πολλές φυσικές ομορφιές και πολλά αξιοθέατα, μια πανέμορφη θέα στον Αμβρακικό κόλπο, τη Βόνιτσα, την Άρτα και άλλα χωριά. Το ποτάμι του χωριού, Κεφαλόβρυσο, περνάει κατά μήκος της πλατείας του χωριού. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται ο Παντοκράτορας. Επίσης, η πηγή της Κορπής είναι 1 χιλιόμετρο έξω από το χωριό.

Το ποτάμι διατρέχει την πλατεία του χωριού και δίπλα υπάρχουν πολύ ψηλά πλατάνια που ομορφαίνουν το τοπίο και στολίζουν το χωριό. Όταν νυχτώνει, οι ψησταριές που λειτουργούν στην πλατεία, σερβίρουν διάφορα είδη ντόπιων κρεάτων και προσελκύουν κόσμο από τις γύρω περιοχές για να τα απολαύσουν. Δίπλα από το ποτάμι, βρίσκονται τα γραφεία της κοινότητας του Μοναστηρακίου και από την πάνω πλευρά της είναι ο κεντρικός ναός του χωριού μας, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Στη δεξιά πλευρά του ναού είναι το δημοτικό σχολείο, στο οποίο διδάσκονται 65 μαθητές. Πριν φτάσουμε στον Παντοκράτορα, στα αριστερά του δρόμου βλέπουμε το γήπεδο του χωριού μας. Ακριβός από πάνω από το γήπεδο βρίσκεται το γυμνάσιο στο οποίο διδάσκονται 60 μαθητές.

Λίγο έξω από το χωριό, προς το νότιο μέρος, πάνω σε ένα μικρό ύψωμα, είναι το εξωκλήσι του Αγίου Παντοκράτορα το οποίο αποτελεί βυζαντινό μνημείο. Πολύ παλιά ήταν ένα χωρίο εκεί με την ονομασία Παραδείσι, αλλά για διάφορους λόγους το χωριό καταστράφηκε - από πολέμους ή από σεισμό - και απόμεινε ο Άγιος Παντοκράτορας. Οι κάτοικοι του ίδρυσαν το σημερινό Μοναστηράκι. Παρ' όλα αυτά ο Άγιος Παντοκράτορας σώζεται μέχρι σήμερα. Στο χωριό μας επίσης υπάρχουν τέσσερις νερόμυλοι ένας από τους οποίους παράγει και αλεύρι. Από το χωριό μας πηγαίνουμε στο Θύρρειο και στο δρόμο συναντάμε το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου. Ένα χιλιόμετρο πιο έξω συναντάμε το εργοστάσιο στο οποίο γίνεται η εμφιάλωση του νερού της Κορπής.

Λίγο πιο πέρα από το εργοστάσιο συναντάμε μια πηγή νερού η οποία ονομάζεται "χελώνα" λόγο του ότι πάνω της είναι σχεδιασμένο ένα κέλυφος χελώνας. Ακόμη πιο πέρα μπορούμε να δούμε τις ιαματικές πηγές της κορπής οπού υπάρχει και το εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού το οποίο έχει χτίσει από παραθεριστές. Το καλοκαίρι στις ιαματικές πηγές έρχονται πολλοί επισκέπτες είτε για να παραθερίσουνε είτε για θεραπεία. Οι πηγές είναι διαμορφωμένες σε τεχνίτες βρύσες. Τα τελευταία χρόνια έρχονται περίπου 300 επισκέπτες κάθε καλοκαίρι για το συγκεκριμένο νερό.






Σχεδίαση και Ανάπτυξη: Κωνσταντίνος Κύρκος, ΠΕ19

© 2006 - 2007, Γυμνάσιο Μοναστηρακίου Αιτωλοακαρνανίας

Όροι Χρήσης